Jeg har vært på date!

MariaAasbø_Blogpost_Speed_date

Ny jobb og nye mennesker er gøy!

Jeg har personalansvar for 40 innleide konsulenter. Mange av dem er studenter som jobber hos oss ved siden av studiene. De fleste kommer på jobb når jeg går hjem i fire-tiden. Da skal de besvare kundehenvendelser helt fram til midnatt.

“Har jeg hilst på henne før?”

Da jeg begynte i ny jobb i høst var det nokså overveldende å skulle forholde seg til å så mange mennesker. Særlig siden de kom på jobb når jeg dro hjem. Det var rett og slett vanskelig å huske både ansikter og navn. Jeg vil påstå det er et dårlig utgangspunkt når man skal være leder… Unntaket var de jeg hadde fått snakket litt med rundt lunsjbordet eller i et møte. De samtalene ga meg noen små “knagger” som gjorde det lettere å huske hvem de var.

Hvor skulle jeg begynne?

Jeg skal ikle en rolle på jobb ingen har hatt før meg. Så det er ikke slik at det ligger en haug med arbeidsoppgaver som jeg arver fra en forgjenger. Akkurat det er på mange måter veldig fint. Som ny gjør man seg fort noen tanker om hva man ønsker å ta tak i på bakgrunn av førsteinntrykket. Samtidig er det lett å falle for fristelsen til å hoppe på det første og beste forslaget som dukker opp når jeg skal fylle rollen min med innhold. Jeg hadde lyst til å bruke god tid på å bli kjent med bedriften, menneskene og de oppgavene og utfordringene vi står ovenfor. Jeg bestemte meg derfor nokså tidlig for å gå grundig til verks for å dekke tre viktige behov:

 1. Bli bedre kjent med de jeg skal ha personalansvar for slik at jeg vet hva de trenger fra meg som leder.
 2. Få et større og mer detaljert bilde av bedriften som helhet.
 3. Få hjelp til å prioritere hvilke oppgaver jeg bør ta fatt på.
SpeedDate

Først arrangerte jeg et møte for alle. Hensikten var å fortelle om meg selv og min bakgrunn, både profesjonelt og personlig. Jeg har stor tro på at dersom man vet litt om hverandres liv og hverdag så blir det lettere å samarbeide på jobb.  Så jeg håpte at dersom jeg delte litt om meg selv, så ville kanskje andre gjøre det samme tilbake.

MariaAasbø_Bloggpost_Nyjobbogmangedater

Jeg valgte å dele noen bilder og historier som beskriver hvem jeg er og hva som fyller mitt liv og min hverdag.

Jeg hadde heller ikke lyst til at den første samtalen jeg skulle ha med folkene mine var en samtale om måloppnåelse og resultater hos den enkelte. Det trenger jeg litt mer tid på å sette meg inn i. Dessuten så jeg for meg at en slik samtale kunne “komme i veien” når behovet var å bli bedre kjent.

Men hvordan skulle jeg bli kjent med 40 stykker? Løsningen ble å gjennomføre et konsept jeg så vidt hadde prøvd tidligere:  SpeedDateTheBoss. Jeg fikk ideen fra Anita Krohn Traaseth sin blogg for noen år tilbake. Da hun overtok som leder for HP Norge brukte hun konseptet for å få innspill på veien videre for selskapet. Les mer om hennes erfaringer med konseptet her.

Så nå er jeg i innspurten med å speeddate folkene mine:) Jeg har valgt å sette av 30 minutter pr date og alle har fått tre spørsmål de kan forberede seg på:

 1. Fortell litt om deg selv: bakgrunn, familie, utdanning, erfaring
 2. Fortell noe ikke så mange vet om deg: talent, lidenskap, noe du er stolt av?
 3. Ønsk deg en ting jeg kan ta tak i som ny leder
Det er kjempegøy! Og det hjelper!

Nå har jeg kontroll på navn og ansikter:) Jeg har fått høre spennende, morsomme og utrolige historier den enkelte har erfart. Jeg har hørt hvilke ambisjoner og ønsker mange har for sin karriere både hos oss og eventuelt andre fremtidige arbeidsgivere. Flere har snakket om hvordan de ønsker at jeg skal følge dem opp i arbeidshverdagen. Og ikke minst har jeg fått mange, gode forbedringsforslag til hvordan vi kan jobbe mer effektivt og smart for gode kundeopplevelser. I bunnen viser det seg å ligge en kultur som imponerer meg: mange er fulltidsstudenter og viser likevel en utrolig entusiasme og glede over jobben de har på si. Det er gøy!

For meg som leder er det så utrolig mye enklere å følge opp medarbeiderne mine når de deler så raust om seg og sitt. Og de bidrar alle til å sette flere farger og detaljer på bildet av hvem bedriften er. Da er det igjen lettere å jobbe sammen for gode kundeopplevelser.

God investering for videre arbeid

Og ja, det er utrolig tidkrevende å speeddate 40 stykker. Men for meg er det gull verdt i den situasjonen jeg står i nå. Jeg ser også at jeg har fått mye igjen for å holde et fellesmøte først hvor fokuset var på meg og mitt. For da trenger ikke jeg si så mye i datene.

Jeg har heller kunnet lene meg tilbake og lytte til det som blir fortalt. Og jeg ser jo at jeg har godt av å øve meg på akkurat det!

Jeg er overbevist om at jeg får mye igjen for å legge ned tid i dette før jeg tar fatt på alle oppgavene som kommer til å være en del av min stilling. Årsaken er at jeg med datene har fått innsikt i hva som skal videreføres og hva som bør endres. Og jeg har fått forståelse av hvem folka mine er, ikke bare hva de kan. Veien til fornøyde kunder går gjennom dyktige og engasjerte medarbeidere. Så nå håper jeg å kunne se og veilede medarbeiderne mine på en slik måte at vi leverer det vi lover til kundene våre.

Tips og triks:

Du trenger ikke være ny som leder for å speed-date folkene sine. Hvis du står ovenfor endringer, prosjekter eller utfordringer av noe slag kan dette være en god måte å finne ut hvor skoen trykker. Og ikke minst få opp gode forslag til veien videre. Så date i veg, det kan fort vise seg å være nyttig! Her er noen tips på vegen:

 1. Vær tydelig på hvorfor du skal gjennomføre konseptet og formidle dette til alle.
 2. Sett den du dater i fokus. Lytt til det som blir sagt.
 3. Vær fokusert og tilstede. Ikke ha flere dater enn du karer å fordøye i løpet av en dag. Maks fem-seks stk.
 4. Ta notater undervegs slik at du kan gå tilbake og se hva som ble sagt.
 5. Sett av den tiden du ønsker å bruke i hver date (tema avgjør hvor mye tid du trenger) og holdt tiden.

Lykke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *